Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
06.05.2020 11:48 - "Там където властва естествения подбор, там свършва и цивилизацията."
Автор: christo777 Категория: Политика   
Прочетен: 641 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 07.05.2020 09:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Естествен подбор срещу селективно стопанство или пазарна икономика срещу планово подпомагане и социална политика.

В дивата природа естествения подбор ограничава съществуването на всички индивиди до техните физиологични способности. Количеството от всеки вид в дадена биосреда е производна от наличните ресурси. В аграрното производство изкуствените грижи, обработки и защита спомагат за многократно увеличаване на добивите в култивирано стопанство. Постоянното селектиране на семената и премахването на плевелите води до създаване на нови сортове и ускорява еволюцията на растенията в желаната от нас посока.

От антропологична гледна точка, пазарната икономика е прилагане на законите за естествения подбор върху икономическото развитие на обществото. Логично от прилагането на пазарната икономика се получават същите негативни ефекти върху обществото както в естествената природа:  ограничаване на броя индивиди според наличните ресурси,  биоравновесие в което индивидите са в постоянен стрес от недостиг на ресурс/пари, храна и тн/., научнотехнически регрес. От тази гледна точка изграждането на структури, които се стремят да защитят потомството си, като го предпазят от силите на естествения подбор е естествена реакция. Появата на тайните съобщества, кланове, мафиия, ложи и тн. са естествена реакция по защита на дадена група срещу агресивните условия на естествения подбор.

Способността на хората да образуват социални общности е естествено предразположено от тяхната природа. О което следва, че прилагането на естествения подбор е противоестествено и както такъв, винаги при опит за пълното му прилагане в обществото се сформират затворени общности, които намират начин да го избягват. Наблюдава се и друга характерна особеност. Колкото повече обществото е социално ангажирано, толкова по-ограничени са групите и проявите на т.нар. "тайни общества", мафия, кланове и тн. затворени социални групи, тъй като няма необходимост от тяхната предпазна функция.

Създаването на изцяло подчинени на пазарната логика общества е противоестествено и води до множество негативни ефекти, но отиването в другата крайност към 100% социална грижа също така показва значителни недостатъци.
Идеите на Адам Смит от 18 век за  100% пазарна икономика са доказано неприложими и вредни за обществото. Също толкова вредни са и идеите на Маркс които отиват в другата крайност.  Основоположник на  идеята за смесен тип икономика е Джон Мейнрад Кеинс, които създава през 19 век цяло течение наречено "кейсианство". Ограничената държвна подкрепа, по насочване на пазарните тенденции е икономически строй, който се стреми да използва плюсовете от социалната и пазарната икономика, като тушира техните негативни ефекти. Работата по усъвършенстване на плановата държавна политика в управлението на пазарната икономика се развива и в момента.

Страните ,които успешно са развили механизми за планово управление и умерено социално подпомагане в пазарната икономика показват двуцифрен икономически ръст или стабилност в условията на международни икономически кризи.

Развитието в транспорта и банковото дело създават среда на пазарна икономика и характерните за него ефекти познати ни от естествения подбор в глобален мащаб. Световната пазарна икономика поражда икономически и пазарни флуктуации, които могат да разрушат структурата на всяко общество, ако то не притежава държавни механизми за защита. Вътрешните локални пазари са неспособни да се противопоставят на глобалния натиск. Фактите показват че глобализма разрушава отворените национални пазарни икономики. Плановите пазарни икономики използват държавните буфери за да намалят негативните ефекти от пазарните флуктуации и в резултат от тази политика показват повишена стабилност в негативни условия.

Не трябва да се заблуждаваме, че кризите от 2009г, и сегашната от 2020г. са "случайни" събития. Напротив, колкото повече се ускорява преноса на стоки и финанси, толкова повече се засилва и вероятността от появата на флуктуации характерни за пазарната икономика. Тенденцията по засилване на пазарната икономика в световен мащаб води до създаването на все повече държави с планово регулирани икономики. Страните, които не успеят да изградят държавни защитни механизми характерни за плановите икономики ще бъдат икономически опустошени.

До скоро големите пазарни икономики живееха по подобие на студенокръвните динозаври, които стабилизират телесната си температура, като увеличават масата си.


следва продължение...........





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: christo777
Категория: Политика
Прочетен: 18572
Постинги: 12
Коментари: 8
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930