Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.02.2014 11:51 - Какво ще се случва в Украйна, възможности и последствия
Автор: christo777 Категория: Новини   
Прочетен: 935 Коментари: 0 Гласове:
2

Последна промяна: 23.02.2014 11:55


 
      Има ли връзка и шаблон на развитие, който да обединява събитията в Грузия и Украйна? Какви са целите на ЕС от една страна и реалните му икономически възможности? Какви са целите на Русия и лостовете им на влияние върху кризата в Украйна? Какви са целите на НАТО към НОВАТА Украйна? Има ли значение Олимпиадата в Сочи и с евентуалния развой на събитията в Украйна? Възможни последствия от задълбочаване на кризата в Украйна върху България.
 
1_Има ли връзка и шаблон на развитие, който да обединява събитията в Грузия и Украйна?
И двете събития започнаха по време на провеждане на Олимпиадата. И двете събития са пряко свързани с опит за отслабване влиянието на Русия върху заобикалящите я държави. И двете събития са причинени /спонсорирани/ от външни фактори. В случая с Украйна това е предложението за начало на присъединителна процедура към ЕС, а в първия случай с Грузия това беше подкрепа  с въоръжение, военни специалисти и осигуряване на логистична подкрепа. Мисля че няма нужда да навлизъм в подробности от събитията в Грузия, защото всички знаем кой започна войната по време на олимпиадата, в резултат на което бяха създадени две нови държави и съсипване на инфраструктората на Грузия.   В този ред на мисли връзката с началото на събитията в Украйна с провеждането на олимпиадата и ред други общи икономически и военни характеристики на това събитие /също така и общи заинтересовани страни/, логически ни навеждат на мисълта и за последващо развитие на сценарий по подобие на Грузия.  Вече отчетливо започват да се появяват мнения за разделянето на Украйна на две и повече части. Разликата е че за момента няма пълномащабни военни действия, но икономическите последствия за Украйна при евентуално ескалиране на конфликта ще бъдат сходни.

2_Какви са целите на ЕС от една страна и реалните му икономически възможности?
Европейския съюз има желание да присъедини Украйна и това е направено с предложението към украйна за започване на преговорите. Вижда се ясната политическа воля в европейските политици за разширяване на ЕС в тази посока. Какви са обаче икономическите въжможнжсти на ЕС за подпомагане на този процес в Украйна? Липсата на силна консолидация и все още отшумяващата икономическа криза в ЕС силно ограничават възможностите за икономическа подкрепа на украинската икономика. Тя е силно зависима от евтиния руски газ. Търговското и салдо е силно отрицателно и курсът на местната валута се крепи единствено от външни заеми. ЕС имаше изисквания към България за закриване на АЕЦ реакторите в Козлодуй, поради техните констуктивни несъвършенства. Същите са и реакторите в Украйна. Ще се появи ли подобно искане в процеса на предприсъединителните преговори? Какво ще се случи с цената на тока и промишлеността при отпадането на мошностите? Има ли ресурс както икономически така и енергиино ЕС да поеме издръжката на реално фалиралата Украйнска икономика? Ако въпреки всичко Украйна поеме пътя по който България е извървяла, дали това ще причини същия демографски и индустриален КРАХ който се случи тук в България? склонен съм да мисля че при липсата на адеквтно финансиране от ЕС спрямо размерите на Украйна сблъсъкът на старата енергонеефективна икономика на Украйна с развитата на ЕС ще има същото опустошавашто въздействие като и тук. Тъй като Ес реално няма възможност и желание  да поеме икономически подобен риск е редно да компенсира това с есперти и логистика през целия предприсъединителен период в сферите на икономиката, правосъдието, промишлеността и земеделието. Фактите обаче показват че ЕС не желае да отделя този ресурс от експерти и  се ограничава единствено с кратковременни наблюдаващи мисии-мониторинг, а не постоянно действащи ескперти прикрепени към министерствата на  държавата кандидат за членство в ЕС. В заключение процеса може да се определи в желание за мост по който и двете страни имат желание да минат , но едната страна няма средствата, а другата няма възможност за отделянето им,  и накрая всички се втурват по него без да е завършен.

3_ Какви са целите на Русия и лостовете им на влияние върху кризата в Украйна?
Русия винаги е възприемала Украйна като част от себе си, дори исторически погледнато Киевска Рус е била центъра на Русия и нейна столица през средновековието. Украйнската икономика от времето на СССр е тусно свързана икономически енергийно и логистично с Русия. Взаимовръзката между двете икономики е толкова голяма, че едно евентуално разделяне със сигурност ще доведе до сериозни последици и за двете страни, но най вече за Украйна. Реално Украинската икономика е в състояние на фалит от 10 години и се поддържа едиствено через заеми от Русия и чрез ефтин газ. Евентуалното спиране на кредитната линия от Кремъл, без посрещане на нуждите от ЕС ще доведе страната до 1 месец в зоната на хиперинфлацията, а спирането на газта /който ползват на вече просрочен кредит/ ще причини тотален срив на само в икономиката, а и в невъзможността от елементарна функционалност на социалните задължения.  В България всички си спомнят Жан Виденовата зима, но в Украйна зимата е по-дълга, а и страната е доста по-голяма. В момента руските банки прекратяват действията си в Украйна. Фактите показват че и европейските банки които са частни също панически затварят клонове. ЕС казва че ще даде /това не е като да ги дава/ 600 милиона годишно при нужда от 1-2 милиарда за тримесечие, явно е че има разминаване в сумите от 25 ПЪТИ.

4_Какви са целите на НАТО към НОВАТА Украйна?
Желанието на НАТО за по тясно сътрудничество с Украйна не е военна тайна. Твърде вероятно е при появата на едно прозападно правителство в резултат от събитията на Майдана да се разположат и елементи от противоракетната отбрана на НАТО в Украйна.Това естествено силно би ограничило защитните способности на Русия и би довело до ново военно противопоставяне сходно с това от времето на Студената Война и т. нар Карибска криза. При отделянето на Украйна, голяма част от руските отбранители съоражения които се намират там ще отпаднат, а също така и Русия ще се лиши от ключов достъп до морета. Отслабването на руския отбранителен и морски потенциал е в интерес на НАТО и борбата за сфери за влияние както в Грузия така и в украйна започва да придобива все по-реално присъствие.

5_Има ли значение Олимпиадата в Сочи и с евентуалния развой на събитията в Украйна?

В древността при провеждане на олимпиадите са се прекратявали военните действия. Започването на такива по време на олимпиадата се е считало за изключително неморално и погрешно, още повече че според вярванията на древните гърци това със сигурност ще донесе гневът на боговете и страната която започне войната ще я загуби.
Събитията в Грузия са доста добър аргумент в подобно твърдение. И тогава както и сега Русия се ограничава само с дипломатическа подкрепа по времето на олимпиадата, но с приключването и е твърде вероятно нейната подкрепа да добие много по-реално изражение. Резултатът най вероятно ще бъде същият: Разцепване на Украйна и сформирането на нови държави по подобие на събитията в Грузия. Известно количество пленена военна техника за осигураване на логистична подкрепа с произход НАТО. Малко количество жертви без документи с явно не славянски произход. За съжаление жертвите от цивилното населението може да са доста по-големи предвид разликите в мащаба на евентуални военни действия в Грузия и Украйна.

6_Възможни последствия от задълбочаване на кризата в Украйна върху България.

Ескалацията на напрежението в Украйна ще доведе до няколко негативни ефекта.
Първият от които  ще бъде спирането на Руския газ през Украйна за България. Рязко намаляване на стокооборота с Украйна /добре че не е голям/. И естествено поради близостта си и голямото си население ще има и силна бежанска вълна.

 



Гласувай:
2


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: christo777
Категория: Политика
Прочетен: 18582
Постинги: 12
Коментари: 8
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930